ריבית פריים וחשיבותו בהלוואות

מושג פיננסי שלא כולם מבינים אותו הוא ריבית הפריים. בתקופה האחרונה מסלול הלוואות מבוססות על בסיס ריבית פריים נהפך להיות מסלול נחשק, אפשר להבין למה, אבל כדאי גם להבין ממה צריך להזהר, בנייה מקצועית של תמהיל ההלוואה שלכם צריכה לקחת בחשבון את האופי המיוחד של הרכיב הזה בתוך ההלוואה שאתם מתכננים. בעיקרון קשה לקבל הלוואות ללא ריבית אבל תמיד אפשר לקבל הלוואה בריבית נמוכה אם הפריים נמוך. בשנים האחרונות מי שלקח משכנתא עם כמה שיותר ריבית פריים מאושר, למה ומדוע? בגלל שהתנאים של ריבית פריים היו נמוכים מאוד בתקופה האחרונה, ובנוסף מסלול זה אינו צמוד למדד.


התנאים הנמוכים גרמו לכך שההחזר החודשי על הלוואה במסלול ריבית פריים נמוך יחסית להלוואות במסלולים אחרים, וחוסר ההצמדה למדד גורם לכך שכל מה שמשולם בתשלום החודשי על חשבון הקרן מוריד את יתרת החוב של הלווים, ואין את ההצמדה שמותחת שוב את יתרת החוב כלפי מעלה.

ריבית פריים – כוכב ההלוואות מכל סוג

בשנים האחרונות הפריים הוא ריבית בנק ישראל בתוספת מרווח של 1.5%, זאת אומרת שכשהפקיד בבנק אומר לכם ריבית פריים מינוס 0.9% הוא לא מתכוון לומר שהבנק מפסיד עליכם, אלא שהמרווח יהיה רק 0.6%, בגדול ריבית בנק ישראל מוכרזת באחר הצהריים של יום שני שלפני סוף חודש לועזי, מכיון שכך הפריים עשוי להשתנות מידי חודש, למעט חריגים, שימו לב המרווח אותו קבעתם עם הבנק (בדוגמא שלנו 0.6%) לא משתנה, מה שמשתנה זוהי ריבית בנק ישראל וממילא גם מה אנו משלמים – ריבית פריים.


רוצים לקרוא עוד על ריבית בנק ישראל, לחצו כאן. בנק ישראל הנחה את הבנקים הנותנים הלוואות לדיור שלא לאפשר ללווים לשלב מסלולים המשתנים (בתדירות של פחות מחמש שנים) מעבר לשליש מכלל ההלוואה, בנק ישראל נימק את ההנחיה בכך “שהלוואה לדיור בריבית משתנה חושפת את הלווה לסיכון… שעליית שיעור הריבית תגדיל את ההחזר החודשי של הלווה. סיכון זה מתעצם ככל שמשך חיי ההלוואה גדול יותר”. מכיון שהפריים עשוי להשתנות מידי חודש, לא ניתן לקחת הלוואה לדיור שמסלול ריבית פריים שלה מעבר לשליש מסך כל ההלוואה.

מה יהיה אם ומתי ריבית פריים משתנה

שאלת השאלות לכמה תשתנה ריבית בנק ישראל בתקופת ההלוואה? רמז: גם יועץ משכנתאות לא אמור לדעת, אפילו האנליסטים הבכירים מתקשים לדעת כמה היא תהיה בחודש הקרוב, כל שכן לאורך כל תקופת המשכנתא. למה? בגלל שהחלטת בנק ישראל בעניין הריבית נובעת משיקולים רחבים כמו מצב המשק, שוק העבודה, נתוני התקציב, צפי ותחזית של אינפלציה וריבית, פערי ריביות ותשואות בין הארץ לחו”ל, מצרפים מוניטאריים, שוק האשראי, שוק הדיור, שוק המט”ח, שוק ההון, כלכלה עולמית, ועוד ועוד…


מה יצא לנו, שהלוואה זו עם כל כמה שהיא קורצת בשל חוסר הצמדתה למדד ובשל התנאים הנמוכים שיש בה כרגע, בכל זאת יש להתחשב בתנודתיות שלה ולהערך בהתאם, תחשבו על זה כשמציעים לכם כל מיני שיטות איך לקבל מהבנק 100% מההלוואה בריבית פריים.
2,333 צפיות